Pijnbestrijding


Er wordt tegenwoordig veel gesproken over pijn en pijnbestrijding tijdens de bevalling. Hoe de bevalling en de pijn tijdens de bevalling ervaren wordt, is voor iedere vrouw anders. Dit hangt ook samen met jouw verwachtingen, de voorbereiding die je hebt gehad en natuurlijk ook het verloop van de bevalling. Bij al deze zaken staan wij stil met jou en jouw partner gedurende de zwangerschap.

 

Er zijn verschillende manieren om om te gaan met pijn. Een warme douche, massage, ontspanningsoefeningen en het aannemen van verschillende houdingen zijn door iedereen toepasbaar, thuis en in het ziekenhuis. Soms is er meer nodig, dan heb je het over (medicamenteuze) pijnbestrijding/pijnstilling. Soms is pijnstilling nodig omdat je de pijn niet meer kunt verdragen, soms het is nodig om het proces van de bevalling te bevorderen en soms wordt pijnstilling gegeven omdat vrouwen bij voorbaat al aangegeven dit graag te willen. In alle gevallen is het goed om je vooraf al te verdiepen in de verschillende vormen van pijnstilling en de voor- en nadelen hiervan.

 

Wij geven je rond 30 weken een folder mee zodat je deze op je gemak kunt doornemen en wij bespreken dit daarna met je tijdens het spreekuur.

Lees deze folder voor meer informatie.