Thuis of ziekenhuis


Gemiddeld duurt een zwangerschap 40 weken. Maar bevallingen tussen de 37 weken tot 42 weken zijn normaal. Dan mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. In beide gevallen beval je onder onze begeleiding.
Begint de bevalling eerder of later? Dan beval je altijd bij een gynaecoloog in het ziekenhuis.

 

Thuisbevalling

Veel aanstaande ouders twijfelen bij de eerste zwangerschap of thuis bevallen wel veilig genoeg is. Natuurlijk is er veel onderzoek gedaan naar de verschillen tussen een thuisbevalling en een bevalling op de polikliniek van het ziekenhuis. De resultaten wijzen uit dat er nauwelijks een verschil is tussen beide opties. Een verloskundige begeleidt de thuisbevalling en krijgt assistentie van een kraamverzorgster.


Poliklinische bevalling

Je kunt er ook voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen. Wanneer je hiervoor geen medische indicatie hebt, heet dit een poliklinische bevalling. De bevalling wordt begeleid door je eigen verloskundige en een kraamverzorgster van het bureau waar jij je inschrijft. Wanneer de bevalling ongecompliceerd  verloopt ga je korte tijd later al weer naar huis.
Voor een poliklinische bevalling (zonder medische indicatie) moet vaak een eigen bijdrage betaald worden. Check je zorgverzekeringspolis om na te gaan hoe dit in jouw geval geregeld is.


Klinische bevalling

Soms treden er in de loop van de zwangerschap of tijdens de bevalling complicaties op waarvoor wij de begeleiding van de zwangerschap en/of bevalling moeten overdragen aan een gynaecoloog. In dat geval beval je in het ziekenhuis onder begeleiding van een verloskundige van het ziekenhuis en/of een gynaecoloog. In dat geval heb je een medische indicatie en is er sprake van een klinische bevalling. Wij begeleiden de bevalling dan niet, maar zien je weer terug voor de begeleiding van je kraambed thuis.