Je eisprong


Als je cyclus onregelmatig is, kun je overgaan op andere manieren om het moment van de eisprong te achterhalen. Dan weet je wanneer je het beste kunt vrijen om de kans op een bevruchting te vergroten. Onthoud dat een eicel ongeveer 1 dag leeft, zaadcellen leven ongeveer 3 dagen.
 
Meet dagelijks je temperatuur

Je lichaam geeft signalen af als de eisprong (ovulatie) eraan komt. Een daarvan is een lichte verandering van je lichaamstemperatuur. Meet je elke dag - op het zelfde tijdstip - temperatuur, dan zie je wanneer je een eisprong hebt.Op het moment van de eisprong zakt de temperatuur bij de meeste vrouwen een klein beetje. Zo’n 12 tot 24 uur na de eisprong stijgt je temperatuur weer met 0,2-0,5 graad.

 
Ovulatietest

Je kunt bij de drogist een ovulatietest kopen voor thuisgebruik. Urineer over het teststaafje om te bepalen wanneer je eisprong plaatsvindt. Het staafje reageert op het hormoon LH. De concentratie van dit hormoon in je urine stijgt ongeveer 24-36 uur voor de eisprong. Verkleurt de indicator? Dan zit je middenin je vruchtbare periode.