Screening


In de eerste week na de geboorte krijgt je baby een hielprik en gehoortest. Een medewerker van het consultatiebureau doet dit onderzoek bij je thuis.
 
Hielprik

Een paar druppeltjes bloed, afgenomen uit de hiel van je baby, is genoeg om in een laboratorium onderzoek te doen naar een aantal zeldzame aandoeningen zoals bijvoorbeeld aan de schildklier, de bijnier, maar ook verschillende stofwisselingsziekten en een bloedziekte (sikkelcelziekte). De meeste hiervan zijn erfelijk. Een vroege opsporing van deze aandoeningen/ziektes is belangrijk, daarom wordt dit onderzoek al na een paar dagen verricht.
Heb je na 4 weken geen bericht ontvangen, dan is de uitslag goed. Is uitslag afwijkend dan neemt de huisarts contact met je op.
 
Gehoorscreening

Tegelijk met de hielprik wordt ook de gehoortest gedaan. Met een snelle en pijnloze test wordt er gemeten of er problemen zijn met het gehoor van je baby. Een apparaat stuurt geluiden via een dopje in het oor. Er wordt vervolgens gemeten of het geluid weer terugkaatst. Valt het ontvangen signaal binnen de norm dan is alles in orde. De uitslag is meteen bekend. Wijkt het signaal af, dan wordt de test een week later nog een keer herhaald.