Miskraam


Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Als er in de prille ontwikkeling iets fout gaat kan de zwangerschap eindigen in een miskraam. Je merkt dit meestal het eerst aan een gevoel alsof je ongesteld wordt met bloedverlies en buikpijn. Soms gebeurd er niets en wordt pas tijdens de eerste echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is.

Als je denkt dat je een miskraam krijgt, kun je ons altijd bellen. Wij vragen naar je klachten en beslissen samen met jou of het zinvol is om een echo te maken. Het is namelijk niet zo dat bloedverlies in de zwangerschap altijd tot een miskraam leidt. Het is belangrijk dat je direct belt bij:

• aanhoudende buikpijn
• koorts boven 38 graden bij of na een miskraam
• erg hevig bloedverlies

 

Wat is een miskraam
Er is sprake van een miskraam als je zwangerschap eindigt in de eerste 16 weken: Een niet-levensvatbare vrucht is gestopt met groeien en wordt afgestoten. Een miskraam is een natuurlijke oplossing voor iets wat fout ging rond de bevruchting. Dit is een afwijking in de chromosomen die toevallig is ontstaan bij de bevruchting van de eicel. Dat komt voor bij 1 op de 10 zwangerschappen. In Nederland krijgen jaarlijks 20.000 vrouwen een miskraam. De medische term voor een miskraam is spontane abortus.

 

Bang voor een miskraam
Ben je erg bang voor een miskraam? Hoe klein en kwetsbaar je baby nog is, hij zit goed beschermd in jouw baarmoeder. Een miskraam komt zonder dat jij er iets aan kan veranderen. De natuur beslist hierin en vaak met een goede reden: bij de bevruchting is een foutje opgetreden waardoor het niet zal groeien tot een gezond kindje. Heel voorzichtig aan doen, hoeft dus niet. Het laat echt niet zomaar los tijdens het sporten of vrijen.

 

Miskraam voorkomen?
Een miskraam is veelal niet te voorkomen. Medicijnen of maatregelen zoals bedrust of stoppen met werken zijn dan ook niet nodig. Wel kun je zorgen voor een goede start van je zwangerschap door meer te weten van risico’s tijdens de zwangerschap en gezond leven.

 

Zwangerschapsverschijnselen en een miskraam
De hormonale veranderingen in je lichaam veroorzaken de zwangerschapsverschijnselen (gespannen borsten, misselijkheid, etc) die veel vrouwen hebben aan het begin van hun zwangerschap. Óf en in welke mate deze verschijnselen zich voordoen, staat volledig los van het voorkomen van een miskraam. Maak je dus geen zorgen als je geen zwangerschapsverschijnselen hebt.